Normal_baby_babyvoetjes

Moeders hebben het zelf misschien niet door, maar schreeuwen tegen hun baby kan negatieve gezondheidsgevolgen hebben. Kindjes hebben hierdoor op later leeftijd mogelijk een hogere bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Dit meldt NRC. 

Psychiater Laetitia Smarius deed bij het Amsterdam UMC onderzoek naar stress onder moeders en hun baby’s, het effect van schreeuwen tegen een baby en het huilgedrag van het kindje. Zij ontdekte aanwijzingen voor een mogelijk verhoogde bloeddruk. Moeders die twee keer of vaker naar hun baby schreeuwden om hun huilgedrag, hadden een paar jaar later een kindje met een verhoogde bloeddruk. Deze hogere bloeddruk vond ze niet bij kinderen van moeders die niet schreeuwden.

Uit het onderzoek van Smarius blijkt dat verbaal agressieve moeders ook vaker fysieke agressie vertonen. Maar ze heeft niet onderzocht of de schreeuwende moeders daadwerkelijk agressief waren richting hun baby. “Ze hebben vaker een autoritaire opvoedstijl en ervaren meer stress door het moederschap dan moeders die niet verbaal agressief zijn. Ze hebben ook vaker depressieve klachten”, legt Smarius uit.

Overigens reageren niet alle baby’s even sterk op verbale agressie. Genetische aanleg speelt hierin een rol. De ene baby herkent daarom emoties beter dan de ander. En vooral bij baby’s die emoties lijken te herkennen, is een sterkere verhoging van de bloeddruk zichtbaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids