Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Nederland kampt nog steeds met een tekort aan de anticonceptiepil Microgynon-30. Hoewel een paar fabrikanten weer zijn operationeel zijn, kampen enkele fabrikanten nog steeds met opstartproblemen. Waarschijnlijk is de pil eind november pas weer op volle kracht leverbaar, zo blijkt uit gegevens van het meldpunt Farmanco van apothekersorganisatie KNMP. De leveringsproblemen begonnen in september. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“Helaas kunnen we niet garanderen dat de pil dan ook daadwerkelijk weer geleverd gaat worden. Voor de informatie op ons meldpunt zijn we afhankelijk van de informatie die de leveranciers ons aanleveren”, zegt KNMP. Het is heel goed mogelijk dat vrouwen de komende tijd slechts één strip per keer meekrijgen, om zo alle vrouwen te kunnen voorzien van de benodigde anticonceptie.

Tot de tekorten zijn opgelost, kunnen vrouwen terecht bij de apotheek om mogelijke alternatieven te bespreken. Dat kan om een andere anticonceptiepil gaan, maar ook om het plaatsen van een spiraal of het gebruik van een Nuva-ring. Echter is een doktersrecept nodig voor het aanvragen van een ander middel.

Door: Redactie Nationale Zorggids