Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Vanaf volgend jaar starten twee klinieken met draagmoederschap voor homostellen. René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, is hier niet blij mee. Hij denkt dat het belang van het kind hierin niet voorop staat en dat kinderen die vanuit draagmoederschap geboren worden een manier van leven opgelegd krijgen. Dit melden het Reformatorisch Dagblad en Algemeen Dagblad. 

“Vanzelfsprekend zullen zij zich opstellen als goede ouders”, zegt Hoksbergen over homostellen met een kinderwens. “Maar deze manier van leven wordt het kind opgelegd. Wie zou ervoor willen kiezen om uit een draagmoeder geboren te worden?”, vraagt hij zich af. De emeritus hoogleraar vreest dan ook voor identiteitscrisissen onder kinderen die via draagmoederschap geboren worden.

Sara Coster van de stichting Meer dan Gewenst vindt juist dat het initiatief past bij de huidige samenleving en de verschillende gezinsvormen die we hier kennen. Wensouders die naar het buitenland gaan voor draagmoederschap hebben het soms te doen met anonieme eiceldonoren. Door het in Nederland te reguleren, kan het hele proces zorgvuldig gemonitord worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids