Normal_zwanger_buik

Vrouwen die op het punt staan om te bevallen, kunnen een speciale muziek-app downloaden die zowel pijn als angst tijdens de bevalling kan verminderen. De app Music Care is gebaseerd op de principes van ontspanning en hypnose en kan naast de bevalling ook gebruikt worden bij andere medische ingrepen, neurologische pijn en dementie. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Uit Frans uitzoek blijkt dat de app bewezen effectief is voor het verlichten van pijn en angst. Bij dit onderzoek hebben 62 deelnemers (vrouwen die gingen bevallen) ten minste één keer geluisterd naar muziek via een hoofdtelefoon. Daarbij hadden zij keuze uit 20 verschillende soorten muziek die gedurende 20 minuten speelde. Het ritme van de muziek zou invloed hebben op de hartslag en de muziek zou langzaam afnemen in volume, snelheid en het aantal te horen instrumenten. Dit zou leiden tot ontspanning.

De deelnemers gaven voor en na de interventie aan hoe zij hun pijn zouden beoordelen op een schaal van 0 tot 10. Voor de interventie lag dit gemiddeld op 3,68 (Standard Deviatie (SD) 2,99), na de interventie lag het gemiddelde op 2,95 (SD 3,22). Voor angst was voorafgaand aan de muziek een score van 4,10 (SD 3,14) gemeten en na de interventie een score van 2,31 (SD 2,66). De onderzoekers concluderen dat Music Care effectief is geweest in het verminderen van zowel pijn als angst. Omdat het een goedkope en simpele interventie is, zou het makkelijk te implementeren zijn in ziekenhuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids