Normal_vaccin_inenten

De vaccinatiegraad in Culemborg is in één jaar tijd gedaald van 93,2 procent naar 89 procent. Met deze daling is Culemborg onder het landelijke gemiddelde gekomen. Verpleegkundig specialist Mirjam Jobse ziet steeds meer ouders die niet van plan zijn om hun kind te vaccineren en kan enkele redenen opnoemen waarom dit zo is. Dit meldt RTL Nieuws. 

Culemborg is volgens Jobse een gevarieerde gemeente met een relatief grote groep mensen die vaccinaties weigert om religieuze redenen. Daarnaast noemt Jobse een andere groep ‘de vrije denkers'. “Deze mensen leven heel bewust en denken heel goed na over hun lichaam en zetten dus niet zomaar een spuit in hun lichaam. Ik heb de indruk dat zich de afgelopen jaren meer vrije denkers in Culemborg hebben gevestigd”, aldus Jobse.

En dan is er nog de derde groep ouders die als angstig bestempeld kan worden. Berichtgevingen in de media maken hen ongerust. En als de overheid hen iets oplegt, gaan ze daar liever tegenin. Jobse gaat het gesprek aan met ouders die tegen vaccineren zijn. Ze wil ze zo goed mogelijk informeren en waar mogelijk andere oplossingen geven. Ouders kunnen hun kinderen bijvoorbeeld op latere leeftijd nog laten vaccineren. Of ouders kunnen kiezen voor een deel van de vaccinaties en niet alle. “Zo proberen we met elkaar tot de beste oplossingen te komen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids