Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

In de gemeente Groningen is een programma gestart die inzet op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. In samenwerking met WIJ Groningen, GGD Groningen, GGD-GHOR en zorgverzekeraar Menzis is dinsdagavond het programma gestart. Het richt zich op (potentiële) ouders met een verhoogde kwetsbaarheid. Dit meldt NU.nl.

Met het programma hopen de partijen te voorkomen dat jeugdzorg ingeschakeld wordt voor het gezin, of dat kinderen later uit huis worden geplaatst. Zij willen daarom het gesprek aan gaan met potentiële ouders. In drie gemeenten is het programma getest. Daaruit bleek dat 80 procent van de deelnemers vrijwillig gebruik is gaan maken van anticonceptie.

Nu Niet Zwanger

Nu Niet Zwanger, zoals het programma heet, volgt de potentiële ouders tot aan het moment dat ook daadwerkelijk anticonceptie wordt gestart. Volgens de gemeente worden bijna alle kwetsbare ouders bereikt met het programma omdat de partijen samenwerken rond het thema.

Het idee is ontstaan in Tilburg. Groningen is nu, na succes in Tilburg, Nijmegen en Rotterdam, één van de eerste gemeenten die gaat werken met het programma. Het eerste half jaar wordt nog ondersteuning geboden vanuit GGD-GHOR, in de vorm van materialen en scholing.

Door: Redactie Nationale Zorggids