Normal_autostoel

Acht op de tien zitten niet veilig in de auto. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. Zes op de tien kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar. De Taskforce Kinderveiligheid vindt de resultaten verontrustend en roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. Dit meldt VeiligheidNL.

Fatale gevolgen

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet dagelijks de gevolgen van het onjuist gebruik van autostoelen: “Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaat het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in.”

De Taskforce geeft vijf tips om kinderen veilig te vervoeren. Zo zou de autostoel altijd conform de handleiding geïnstalleerd moeten worden. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt. Wie ISOFIX gebruikt moet goed controleren of alle bevestigingshaken goed vastzitten. Autogordels van de autostoel moet goed aangetrokken worden, met maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam. Ook is het belangrijk om bij een peuterstoel op de hoogte van het harnasje te letten. Er mogen maximaal twee vingers ruimte zitten tussen de harnas en de schouders. Een kind dat toe is aan een kinderautostoel, zou een stoel met rugleuning moeten hebben.

VeiligheidNL heeft op basis de onderzoeksresultaten haar voorlichting aangescherpt.

Door: Redactie Nationale Zorggids