Normal_sex_bed

Er is mogelijk een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen ontdekt. Amerikaanse onderzoekers testen momenteel een hormonale gel die op de schouders en armen van de man moet worden gesmeerd. Door deze gel dagelijks aan te brengen zou de spermaproductie omlaag gaan zonder dat het libido hierdoor wordt aangetast. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Mocht de gel inderdaad een geschikt alternatief zijn, dan is dit het eerste anticonceptiemiddel voor de man sinds de komst van het condoom. Als het aan de onderzoekers ligt, zullen stellen de gel in de toekomst gebruik om zwangerschappen te voorkomen. Vooralsnog komt de gel niet op de markt en wordt er eerst uitvoerig mee getest. De onderzoekers hebben 420 stellen uitgekozen om de gel enkele jaren lang uit te proberen.

In de gel zit progestageen dat de productie van sperma stil legt en er zit nep-testosteron in die de libido van de man in stand houdt. Stopt een man met gel, dan begint de zaadproductie binnen enkele dagen weer als vanouds. Net als met de pil, kun je een dag vergeten, want pas na 72 uur vermindert de werking.

De onderzoekers durven nog niet te zeggen hoe betrouwbaar de gel zal zijn. Stellen die meedoen aan het onderzoek, moeten daarom wel openstaan voor een zwangerschap als dat ondanks de gel alsnog gebeurt. De proef duurt tot en met 2021.

Door: Redactie Nationale Zorggids