Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Vrouwen die op zoek zijn naar strips van de anticonceptiepil Microgynon 30 moeten naar hun huisarts in plaats van op zoek te gaan naar strips op Marktplaats of social media. In Rotterdam biedt een verloskundigenpraktijk, onder de tijdelijke naam Anticonceptie Rotterdam, gratis adviesgesprekken voor vrouwen die niet aan de pil kunnen komen. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Het tekort speelt al sinds september en waarschijnlijk duurt het nog enkele weken totdat het probleem is opgelost. “In Nederland kopen we goedkoop in en er is een partij afgekeurd. Omdat we zo goedkoop inkopen, zijn we ook ongeveer het laatste land waar aan geleverd wordt”, legt Femke Karels van Anticonceptie Rotterdam uit.

Iedere pil is anders

Vanuit het ministerie luidt het advies om op zoek te gaan naar een alternatieve pil of tijdelijk een condoom te gebruiken, maar volgens Karels is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Iedere pil is anders en Microgynon 30 doet meer dan alleen zwangerschappen tegengaan. Sommige vrouwen slikken deze pil omdat ze anders te veel buikpijn hebben of bloed verliezen. Anticonceptie Rotterdam is er voor vrouwen die niet weten welke alternatieven er zijn en wat de voor- en nadelen er zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids