Normal_normal_justitie__rechtbank

De rechtbank in Amsterdam heeft de moeder die haar dode baby op het balkon in Schiedam verstopte veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Inmiddels heeft ze er al negen maanden voorarrest opzitten. Ook wil de rechtbank dat de 20-jarige Wasiefa R. in een psychiatrische kliniek wordt behandeld voor haar persoonlijkheidsstoornissen en moet ze geregeld een zwangerschapstest doen. Dit meldt de Telegraaf. 

R. beweert zelf dat het kindje doodgeboren ter wereld kwam en dat ze hem uit pure paniek op het balkon in een vuilniszak verstopte. Er kan ook niet bewezen worden of dit waar is of niet en daarom veroordeelt de rechtbank haar niet voor moord of het achterlaten van haar hulpeloze kind. De straf die ze moet uitzitten wordt haar opgelegd voor het verbergen van het babylijkje. De rechtbank noemde haar actie respectloos en verwerpelijk.

Wasiefa R. heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De rechtbank vreest dat haar psychische stoornis ertoe leidt dat ze nog een keer zwanger raakt en ook een volgende lijkje zal verbergen. Eerder bleek namelijk al dat ze anderhalf jaar geleden ook een kindje droeg. R. beweert zelf dat ze een miskraam had, maar er is bewijs dat de zwangerschap in de zevende maand eindigde. Wat er precies met het kindje is gebeurd, is vooralsnog niet te achterhalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids