Normal_moeder_kind_baby

De organisatie Healthy Woman is in samenwerking met Servicecentrum Vitaliteit Arbo en Verzuim een arbodienst gestart voor onder meer zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Als het aan oprichtster Joyce van Dijk ligt komt er meer aandacht voor de gezondheid van zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang op de werkvloer. Dit meldt Trouw. 

Er zijn essentiële verschillen in hoe mannen en vrouwen de verschillende levensfasen doormaken en welke klachten zij daarbij hebben. De arbodienst zet zich in voor het herkennen van genderverschillen en leeftijdsgerelateerde klachten. 

Jonge moeders hebben bijvoorbeeld moeite om na hun verlof weer aan het werk te gaan, simpelweg omdat ze nog een balans moeten vinden tussen het moederschap en hun werkende leven. Werkgevers moeten daar meer rekening mee houden, vindt Van Dijk, en daar kan de arbodienst bij helpen.

Menopauze blijft onbegrepen 

Vrouwen die last hebben van de menopauze worden vaak niet begrepen. Hun klachten worden vaak op iets anders afgeschoven, waardoor ze soms onterecht thuis komen te zitten. “Als een vrouw dan bij de bedrijfsarts over haar klachten vertelt, kan het gebeuren dat de arts de verkeerde diagnose stelt. Zo kan ze ten onrechte thuis komen te zitten met een burn-out. Een slechte zaak, thuisblijven werkt in de overgang juist averechts”, aldus Van Dijk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids