Normal_pil_medicijnen

Op donderdagochtend 13 december kwamen Women on Waves, Bureau Clara Wichman en de Bovengrondse in actie voor het terugdraaien van de volgens hen onrechtmatige strafbaarstelling van de overtijdpil Mifepriston bij Gerechtshof Den Haag. De demonstranten toonden een boodschap voor de rechter op hun buik. Daarnaast namen een aantal vrouwen een overtijdpil in: om maar te laten zien dat de staat deze pil onrechtmatig strafbaar heeft gemaakt. Dit melden de organisaties in een gezamenlijk persbericht. 

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann: “Het standpunt dat de overheid rondom de overtijdpil naar buiten heeft gebracht is in strijd met het recht: de overtijdpil valt helemaal niet onder de Strafwet, dat is nooit de bedoeling geweest van de wetgever. De overheid kan ook niet met een brief en een e-mail zomaar iets strafbaar maken. Wetten worden in Nederland nog altijd gemaakt door het parlement”
 
Rebecca Gomperts van Women on Waves: “Dit internationaal erkend en veilig medicijn mag vrouwen niet onthouden worden, nu moet de helft van de vrouwen die ongewenst overtijd zijn onnodig meer dan een week wachten tot een vruchtblaas op de echo zichtbaar is voordat ze toegang kunnen krijgen tot Mifepriston via een abortuskliniek. Dit medicijn hoort op recept door de apotheek verstrekt te kunnen worden net zoals andere medicijnen die veilig zijn in gebruik, temeer daar recent onderzoek tevens heeft aangetoond dat dit medicijn ook zeer goed werkzaam is bij een spontane miskraam.”

Overtijdpil vorm van abortus

De Staat heeft in een schrijven naar apothekers en huisartsen gesteld dat de overtijdpil een vorm van abortus is. Women on Waves en Bureau Clara Wichmann zijn het daar niet mee eens en zijn daarom een rechtszaak gestart. De organisaties stellen dat het medicijn Mifepriston innesteling van de bevruchte eicel voorkomt. Dit valt buiten de strafwet net als de morning afterpil en het morning after spiraal. Het staat namelijk nog niet vast dat een vrouw een intacte zwangerschap heeft in de overtijdperiode: tot twee weken na de uitgebleven ongesteldheid, aldus de organisaties.

Als het standpunt van de Staat door de rechter gehandhaafd wordt dan is de grens tussen zwanger en niet zwanger weg in de wet, zo stellen de organisaties. Dat betekent dat zwangerschap niet meer zoals nu vanaf het voltooien van de innesteling maar al vanaf het moment van bevruchting onder de strafwet komt te vallen, zodat ook de morning after pil en spiraal strafbaar worden. Om dat te voorkomen schreven demonstranten donderdagochtend voor de zitting een boodschap op hun buik voor de rechter.

Door: Redactie Nationale Zorggids