Normal_consult_dokter_arts

Wanneer artsen anticonceptiespiralen van Ancora verwijderen, kunnen onderdelen afbreken en in de baarmoeder achterblijven. Daarvoor waarschuwt het Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Vrouwen die deze spiraaltjes hebben, hoeven deze niet uit voorzorg te laten verwijderen. Artsen krijgen van de fabrikant instructies voor het verwijderen, om het afbreken van het spiraal in de toekomst te voorkomen. Dit meldt RIVM. 

Het gaat om een aantal partijen van het Ancora-spiraal in koper of zilver, maar mogelijk ook om bepaalde partijen van Novaplus en Gold T. Producent Eurogine heeft alle resterende voorraden teruggeroepen. De oorzaak voor het afbreken van het spiraal bleek een productiefout. De werking van de spiralen is echter niet aangetast en daarom kunnen geplaatste spiralen gewoon blijven zitten tot het einde van de gewoonlijke gebruiksduur van 5-10 jaar.

Aanleiding voor de waarschuwing zijn twee meldingen van een huisarts en een patiënte bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. Zij meldden dat de horizontale armen van een koperspiraal afbraken en in de baarmoeder achterbleven. De patiënten bij wie dit gebeurde zijn naar de gynaecoloog verwezen, die het resterende materiaal moest verwijderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids