Normal_anticonceptie__pil

In een verloskundigenpraktijk in de Amsterdamse Bijlmer is een speciaal spreekuur ingericht voor vrouwen zonder verblijfsstatus. Onder deze groep vrouwen – migranten met een verlopen verblijfsstatus, afgewezen asielzoekers, en slachtoffers van mensenhandel – komen veel ongewenste zwangerschappen voor als gevolg van seksueel geweld. Initiatiefnemer van het spreekuur Dokters van de Wereld wil anticonceptie- en verloskundige zorg beschikbaar en bereikbaar maken voor kwetsbare vrouwen. Dit meldt de Volkskrant. 

“Deze vrouwen zijn zonder een verblijfsstatus niet verzekerd en moeten hun anticonceptie zelf betalen. Ze mogen ook niet legaal werken, waardoor hun financiële middelen beperkt zijn. Als je moet kiezen tussen de pil of brood op de plank, dan is de keuze snel gemaakt”, zegt Ineke van der Vlugt van Kenniscentrum Rutgers.

Abortus is geen optie

Vrouwen zonder zorgverzekering die toch ongewenst zwanger raken, kunnen een abortus niet betalen omdat die enkele honderden euro’s kost. En omdat veel van deze vrouwen zonder papieren vaak gelovig zijn of uit een andere cultuur komen, is een abortus meestal niet eens een overweging.

Zorg aan ongedocumenteerden declareren

Een vrouw zonder documentatie kan via een arts alsnog indirect een beroep doen op zorg. Artsen kunnen namelijk via een bepaalde regeling zorg, waaronder verloskundige zorg, aan ongedocumenteerden alsnog declareren. Het probleem is echter dat ongeregistreerde vrouwen een bezoek aan de arts niet vertrouwen en bang zijn dat zorgprofessionals hun gegevens doorsturen naar de IND. 

Door: Redactie Nationale Zorggids