Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Politieke partijen GroenLinks en PvdA dienen vandaag een wetsvoorstel in om de abortuspil verkrijgbaar te maken bij huisartsen. Daartoe deden ze al eerder een poging, maar dat werd toen door de Raad van State met veel kritiek ontvangen. Huisartsen waren toen ook niet enthousiast uit angst voor extra administratie. De partijen vinden de verkrijgbaarheid zo belangrijk dat ze opnieuw een poging doen. Dit meldt RTL Nieuws.

Tot de negende week van zwangerschap kan een abortuspil gebruikt worden. Hiermee wordt de zwangerschap beëindigd. Het probleem is dat zo’n pil nu alleen bij een abortuskliniek verkrijgbaar is en er daarvan maar 13 zijn in Nederland. De pil is daarmee niet altijd dichtbij en bovendien heeft een bezoek aan een abortuskliniek een hoge drempel voor de zwangere.

Scholing voor huisartsen

Het zou daarom veel beter zijn als de pil verkrijgbaar is via de huisarts. Vaak heeft de vrouw hier al een vertrouwensband mee en de huisarts is ook dichterbij huis. Huisartsen zijn nu wel positief over het plan. “We hebben gezegd: als huisartsen die pil willen gaan voorschrijven, moeten ze wel aan bijscholing doen”, aldus Lilianne Ploumen van de PvdA. “Dat willen ze ook en dat heeft er voor gezorgd dat ook huisartsen zeggen: wat een goed idee.”

GroenLinks en PvdA krijgen het waarschijnlijk wel moeilijk om steun te krijgen van coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Abortus ligt bij deze partijen gevoelig. “Ik ga er van uit dat partijen als VVD en D66 dit zullen steunen, want zij staan ook voor de keuzevrijheid van vrouwen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids