Normal_rss_entry-164329

GroenLinks en PvdA zetten hun voorstel door om de abortuspil voortaan door de huisarts te laten verstrekken. Na scherpe kritiek van de Raad van State hebben de twee oppositiepartijen hun wet wel aangepast.

Het wetsvoorstel kan een splijtzwam worden voor de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat het kabinet geen werk maakt van de abortuspil bij de huisarts.

CDA en ChristenUnie zien er sowieso niets in, en VVD en D66 legden zich daarbij neer met een verwijzing naar eerdere kritiek van de Raad van State en van de huisartsen zelf. Maar omdat dit initiatief uit de Tweede Kamer komt, zou het VVD en D66 vrijstaan ervóór te stemmen. Bovendien zijn de huisartsen inmiddels om.

PvdA en GroenLinks willen dat vrouwen met een vroege zwangerschap niet alleen in het ziekenhuis of de abortuskliniek, maar ook bij de huisarts terechtkunnen. Het ontbrak echter aan waarborgen om te verzekeren dat vrouwen zorgvuldig een besluit nemen, zoals een duidelijke bedenktijd, vond de Raad van State. PvdA en GroenLinks hebben een en ander nu verduidelijkt en aangescherpt. De bedenktijd blijft gewoon vijf dagen, verzekeren ze.

Door: ANP