Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Als het aan Zorginstituut Nederland ligt, krijgen alleenstaande vrouwen en lesbische koppels hun ivf-behandeling niet vergoed. Dit tot groot ongenoegen van gynaecologen, die juist pleiten voor het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen voor deze doelgroep. Het Zorginstituut stelt dat er sprake moet zijn van medische noodzaak om de dure behandeling te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit meldt NRC.

Wanneer een alleenstaande vrouw of een lesbisch koppel zwanger wil worden, hebben zij daar in de praktijk hulp bij nodig. Ze maken daarvoor gebruik van vruchtbaarheidsklinieken en ziekenhuizen. Vorige zomer wilde zorgverzekeraar Enu weten waar het groeiende aantal behandelingen vandaan kwam. Toen werd ontdekt dat veel vrouwen die wel vruchtbaar zijn, alsnog een ivf-behandeling ondergaan omdat zij geen man hebben om zwanger van te raken.

Discriminatie

COC, de belangenorganisatie voor mensen met een andere geaardheid, stelt dat lesbische vrouwen gediscrimineerd worden wanneer zij worden uitgesloten van ivf-behandelingen die vergoed worden. “Het donorzaad komt vaak uit een vriezer in een kliniek en je hebt hulp nodig om dat in te brengen.” Bovendien stelt de organisatie dat er voor lesbische vrouwen wel degelijk sprake is van medische noodzaak. “Twee vrouwen kunnen elkaar niet bevruchten. Dus hebben ze daar medische hulp bij nodig.”

Advies in bindend

Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is niet te spreken over de visie van het Zorginstituut. “Het is niet van deze tijd om te zeggen dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niets mankeert.” De laatste jaren kregen lesbische koppels hun behandeling veelal vergoed, omdat er ook sprake was van sociale redenen. Echter zegt een woordvoerder van minister Bruins van Medische Zorg dat zorgverzekeraars het advies van het Zorginstituut volgen en dat dit advies bindend is.

Dat is ook de reden dat zorgverzekeraar ONVZ onlangs in haar voorwaarden heeft opgenomen dat ivf-behandelingen alleen worden vergoed als er sprake is van medische noodzaak. Dit zou in eerste instantie zijn gedaan om teleurstelling te voorkomen. “Als er bij een stel na een jaar proberen (in het geval van lesbische of alleenstaande vrouwen door middel van zelf-inseminatie) geen sprake is van een zwangerschap, kan een oriënterend fertiliteitsonderzoek gestart worden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids