Normal_ambulance2

Ambulances die zwangere vrouwen uit Urk naar het ziekenhuis moeten brengen, doen er langer over dan is toegestaan. De wettelijk toegestane norm is 45 minuten, maar ambulances vanuit Urk doen er minstens vijftig minuten over om de plek van bestemming aan te komen. Verloskundigen, verenigd in de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), schrijven een brandbrief aan de Tweede Kamer waarin ze hun grote zorgen uiten over de beschikbaarheid van zorg voor zwangere vrouwen uit Urk. Dit meldt de Telegraaf.

Moet een Urkse vrouw bevallen, dan moet zij voor acute verloskundige zorg naar het ziekenhuis in Sneek, Heerenveen of Zwolle. Hierdoor rijden ambulances er flink langer over. Verloskundigen maken zich zorgen nu de aanrijtijden minimaal vijftig minuten zijn. “Dit kan vergaande consequenties hebben voor zowel zwangere als barende vrouwen”, zeggen ongeruste verloskundigen in hun brief.

Als het aan PVV-Kamerlid Fleur Agema ligt, treedt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg af. Hij zou namelijk hebben beloofd dat de acute verloskunde goed beschikbaar blijft en de ambulancetijden met het verdwijnen van de acute verloskunde in de regio niet in het gedrang zouden komen. Wat Bruins hierop te zeggen heeft is niet bekend. Wel heeft hij eerder te kennen gegeven de huidige aanrijtijden voor ambulance te willen herbeoordelen. Hij overweegt ruimere aanrijtijden. 

Door: Nationale Zorggids

Door: Nationale Zorggids