Normal_vaccinatie_inenting

Om ouders te stimuleren om hun kinderen te laten inenten, heeft VVD voorgesteld om een financiële ‘straf’ op te leggen wanneer zij dit niet doen. Het gaat om het korten van de kinderbijslag, waar iedere ouder in Nederland aanspraak op kan maken. Hoewel het kabinet met extra voorlichting de cijfer voor vaccinatie weer omhoog probeert te krijgen, wil VVD dat er alvast wordt onderzocht of zo’n financiële straf nut heeft. Dit meldt Telegraaf.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad. De keuze van een kleinere groep ouders om hun kind niet te laten vaccineren, kan namelijk gevaarlijk zijn voor kinderen die nog te jong zijn voor hun eigen vaccinatie. De politiek buigt zich al enige tijd over de zogenoemde anti-vaxxers, ouders die hun kind niet vaccineren.

Australië als voorbeeld

Mocht de voorlichtingscampagne van het kabinet niet werken, dan moet er gekeken worden naar andere maatregelen. Een vaccinatieverplichting zou volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff gebruikt kunnen worden als laatste redmiddel. Echter zou een financiële straf volgens zijn partij ook een mogelijkheid zijn. In Australië wordt deze tactiek al ingezet. Er zou bijvoorbeeld een bedrag inhouden kunnen worden op de kinderbijslag.

Nepnieuws

Voorlopig wil het kabinet daar nog niet aan. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid zal dit voorjaar een plan indienen om de verspreiding van nepnieuws over vaccineren te voorkomen. Dit speelt in op een van de groepen anti-vaxxers. Zij doen via Google onderzoek en lezen informatie die niet altijd van betrouwbare bronnen komt of daadwerkelijk de waarheid bevat. De andere groep anti-vaxxers wil om religieuze redenen hun kind niet vaccineren. Ook zij moeten beter worden ingelicht over de gevaren van niet vaccineren.

Door: Nationale Zorggids