Normal_baby_slapen

De dna-kit voor baby's van Analyse Me wordt deze week op de Negenmaandenbeurs tentoongesteld. De kit is er voor ouders die fysieke eigenschappen en toekomstige kwaliteiten van hun kind alvast willen achterhalen. Zo test het onder meer op oogkleur, eventuele lactose-intolerantie en ontdekt het of een kind een doener of denker is. Een ludiek kraamcadeau, noemen de ontwikkelaars het. Maar klinisch geneticus Marieke van Dooren van het Erasmus MC ziet gebruik van deze kit op jonge kinderen niet zitten. Dit meldt RTL Nieuws. 

De klinisch geneticus denkt dat de dna-kit ouders mogelijk te veel gaat sturen. Als de test bijvoorbeeld zegt dat een kind niet muzikaal is aangelegd, gaan ouders mogelijk vroegtijdig op zoek naar een andere richting terwijl het kind wel graag muziek wil spelen. “Er zijn zoveel meer factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een persoon. Het dna is maar voor een klein deel bepalend”, zegt Van Dooren. Als het aan haar ligt, houdt de inspectie bedrijven die dergelijke dna-tests aanbieden in de gaten.

Vijf genetische varianten

Analyse Me heeft ook kits voor volwassenen die zevenhonderdduizend genetische varianten kunnen bekijken. In de versie voor baby’s wordt naar vijf varianten gekeken. Dit betekent dat je een baby niet in zijn geheel kunt identificeren, maar slechts een leuke 'sneak peak' in de toekomst krijgt, aldus eigenaar Sander Bast die het een origineel kraamcadeau noemt. 

Door: Nationale Zorggids