Normal_test__dna-test__wangslijm

Vorige week maakte het bedrijf Analyse Me op de Negenmaandenbeurs bekend een dna-kit voor baby’s te hebben ontwikkeld. Ouders die willen weten welke fysieke eigenschappen en toekomstige kwaliteiten hun kindje heeft, kunnen dat met deze kit achterhalen. De Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) is kritisch op dergelijke testen voor kinderen en volwassenen en wil dat consumenten vooral voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Dit melden de Leeuwarder Courant en Trouw. 

Nog voordat de Negenmaandenbeurs van start ging en de kit werd geïntroduceerd, had televisieprogramma Opgelicht een item over de DNA-healthtest. Door twee neppe wangslijmmonsters op te sturen, waarvan één van een hond en een ander water, ontdekte Opgelicht dat het bedrijf onbetrouwbare informatie terugstuurde.

Wat Opgelicht terugkreeg, was namelijk een medisch advies voor mensen. “Dat is wel een extreem voorbeeld, maar ook veel andere commerciële testen zijn onbetrouwbaar”, zegt klinisch geneticus Fleur Vansenne. Daarmee bedoelt ze te zeggen dat veel bedrijven slechts een een deel van dna testen, waardoor veel informatie blijft liggen.

Verhoogde of verlaagde kans op borstkanker? 

Een ander voorbeeld dat de VKGN aanhaalt is de test die een vrouw bij het bedrijf iGene liet doen. Zij heeft een verhoogde kans op borstkanker omdat zij de BRCA-genmutatie draagt, echter stelde de dna-test dat zij juist een verlaagde kans zou hebben. Overigens is het in Nederland niet toegestaan om zomaar te testen op gezondheidsrisico’s waardoor dergelijke bedrijven naar het buitenland uitwijken. En dit kan nog meer ten koste gaan van de kwaliteit.

Volgens de klinische genetici zijn zulke bedrijven zo commercieel ingericht dat zij via de uitslagen producten of diensten kunnen verkopen. 

Door: Nationale Zorggids