Normal_justitie__rechtbank

Vandaag start de tweedaagse inhoudelijke zitting van de zaak tegen een moeder en haar vriend die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van baby Xaja. Uit forensisch onderzoek in januari vorig jaar bleek dat er 39 bloeduitstortingen op het lijf van het meisje waren gevonden en ook is amfetamine (speed) in het bloed van het meisje aangetroffen. Moeder en vriend staan terecht voor de dood van het 14 maanden oude meisje. Dit meldt de Telegraaf. 

De 23-jarige moeder en haar 33-jarige partner worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van de dreumes. Haar vader had haar een paar dagen voor de fatale dag in oktober 2017 in goede gezondheid naar het stel gebracht. De stiefvader van het meisje belde ‘s ochtends een ambulance, maar deze kon niets meer voor de baby doen.

Zwaar geweld

Beiden worden beschuldigd van doodslag. Het meisje zou het slachtoffer zijn geweest van zwaar geweld. Niet alleen werden bloeduitstortingen gevonden, ook constateerden artsen hersenschade en sporen van verwurging. Artsen hebben nooit kunnen vaststellen wat precies de doodsoorzaak is geweest, omdat er zo veel verschillende dingen mis waren in en op het lijfje van het jonge kindje.

Hoge concentratie amfetamine 

Dat er in het huis van het stel mogelijk amfetamine aanwezig was, blijkt uit de resultaten van een bloedonderzoek bij de vriend. In zijn bloed zat speed, maar ook werden sporen van cocaïne aangetroffen. Tijdens de zitting van vandaag heeft de rechtbank al laten weten geschrokken te zijn van de hoge concentratie amfetamine in het bloed van Xaja. De hoeveelheid speed die in het bloed van het meisje is gevonden, is zelfs dodelijk voor een volwassene.

Na de zitting van morgen zal het Openbaar Ministerie een strafeis voorleggen, waarna het aan de rechtbank is om deze wel of niet op te leggen. 

Door: Nationale Zorggids