Normal_justitie__rechtbank

De ouders van de in 2010 overleden Jairo hebben na 8,5 jaar eindelijk duidelijkheid. Ze hoeven niet de gevangenis in voor betrokkenheid bij de dood van het jonge kind, zo blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof in hoger beroep. In 2016 werd de vader veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 maanden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor dusdanige mishandeling, dat zijn zoon overleed. De man zegt onterecht veroordeeld te zijn en tekende daarom hoger beroep aan. Moeder werd door de rechtbank vrijgesproken, ondanks de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) voor het (on)vrijwillig toestaan van de mishandelingen. Dit meldt NU.nl. 

Al zijn er volgens het gerechtshof voldoende aanwijzingen voor een niet-natuurlijke dood, het is niet te bewijzen dat vader of moeder hier iets mee te maken hebben gehad. Het hof wil geen onschuldige mensen achter de tralies zetten en spreekt daarom beiden vrij.

Blauw oog bij zes weken oud

Baby Jairo liep in zijn korte leven veel letsel op. Toen de jongen zes weken oud was, had hij al een blauw oog. Zijn linkerbeen was gebroken toen hij slechts twee maanden oud was en drie maanden later had hij blauwe plekken op zijn borstkas. In augustus 2010 werd de baby in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. Daar werd ook een darmperforatie geconstateerd, dat volgens deskundigen veroorzaakt kan zijn door harde klappen. Het gezin stond enige tijd onder toezicht van jeugdzorg. 

Door: Nationale Zorggids