Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Nieuwe moeders met een reumatische aandoening die hiervoor medicijnen slikken, hoeven helemaal niet te stoppen met het geven van borstvoeding. Vaak denken zij onterecht dat de medicijnen een negatief effect hebben op het pasgeboren kind. Onderzoeker Hilal Ince-Askan van het Erasmus MC zegt dat borstvoeding juist belangrijk is voor kindjes van deze vrouwen omdat zij een verhoogd risico hebben op een laag geboortegewicht door de reuma van hun moeder. Dit meldt Skipr. 

In de bijsluiters van reumamedicatie staat vaak nog dat borstvoeding in combinatie met medicijngebruik mogelijk van invloed is op het jonge kind. Volgens Ince-Askan zijn deze bijsluiters echter toe aan een update. “Dan hoort een vrouw van haar reumatoloog dat ze haar medicijn veilig kan gebruiken, maar zegt de apotheek dat in de bijsluiter staat dat ze het niet mag gebruiken als ze borstvoeding geeft”, licht de onderzoekster toe.

Moeders met reuma hebben een verhoogd risico op een kindje met een laag geboortegewicht. Voor deze kinderen is het extra belangrijk dat zij borstvoeding krijgen. Reumatologen zouden vrouwen die hun kinderwens met hen bespreken hierover betere moeten informeren, vindt Ince-Askan. 

Door: Nationale Zorggids