Normal_baby_ziekenhuis_geboorte_pasgeboren

Baby’s die prematuur worden geboren hebben bijna de helft minder infecties wanneer zij worden verpleegd op een eenpersoonskamer, in plaats van op een zaalafdeling. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van Nicole van Veenendaal, arts-onderzoeker op de afdeling Neonatologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Ook zouden de te vroeg geboren baby’s minder kunstvoeding nodig hebben wanneer zij in een eenpersoonskamer verblijven. Dit meldt OLVG.

Er wordt van een premature baby gesproken wanneer de baby geboren wordt voor 37 weken zwangerschap. Vanaf 24 weken is een baby levensvatbaar en worden zij verzorgd op de afdeling Neonatologie. Dat het onderzoek van OLVG concludeert dat infecties met bijna de helft verminderd kunnen worden, is zeer goed nieuws voor de kleine baby’s en hun ouders. Een baby weegt met 24 weken net 500 gram, heeft organen die nog niet volledig volgroeid zijn en ze zijn bijzonder kwetsbaar voor infecties.

Vaker borstvoeding

Voor het onderzoek is bestaande literatuur geanalyseerd met gegevens van 4.793 patiënten. Hieruit bleek dat een verblijf in een eenpersoonskamer gunstig is voor de kwetsbare baby’s. Niet alleen werd er bijna de helft minder infecties geconstateerd, ook qua voeding bleek zo’n rustige kamer gunstig te zijn. Van de baby’s die uiteindelijk naar huis mochten, kregen veel meer kinderen uitsluitend borstvoeding. Baby’s die op de zaalafdeling lagen, hadden vaker kunstvoeding nodig om goed te groeien.

Rust voor gezin

Het positieve effect van een eenpersoonskamer is niet onopgemerkt gebleven. Steeds vaker kiezen ziekenhuizen er voor om meer van dit soort kamers te bouwen. Los van de gezondheidsvoordelen, is het voor ouders ook een rustige plek om als gezin samen te zijn. Vroeggeboorte kan behoorlijk ingrijpend zijn voor de familie. Op de zaalafdeling is het voor de ouders niet altijd mogelijk om 24 uur per dag bij hun kind te zijn. In de eenpersoonskamers is dat wel mogelijk.

Door: Nationale Zorggids