Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Het draaien van twee of meer nachtdiensten per week zou het risico op een miskraam kunnen verhogen. Dat concluderen Luise Moelenberg Begtrup en andere Denen in hun perspectief cohortonderzoek. Uit eerdere studies bleek al dat nachtdiensten de kans op ene miskraam verhogen, maar toen was nog onduidelijk of het ging om een causaal verband. Dit meldt Medisch Contact.

Meer dan 23.000 vrouwen die in ziekenhuizen in Denemarken werkten, vulden een vragenlijst in over hun zwangerschap. Het ging om de periode 2007 tot 2013. De data uit de vragenlijsten werd vergelijken met geboorte- en patiëntenregisters over miskramen. Hieruit bleek dat vrouwen die een week eerder twee of meer nachtdiensten hebben gedraaid, 32 procent meer kans hebben op een miskraam in verhouding met vrouwen die geen nachtdiensten hadden. Het risico nam toe in het cumulatieve aantal nachtdiensten en de achtereenvolgende nachtdiensten tijdens week 3 tot en met 21 van de zwangerschap.

Melatonine

De verhoogde kans op een miskraam bij twee of meer nachtdiensten heeft volgens de onderzoekers te maken met de aanmaak van melatonine. Tijdens de nachtdiensten werden de vrouwen blootgesteld aan licht, wat tegennatuurlijk is omdat je ’s nachts normaal slaapt. Van melatonine is in experimentele studies gebleken dat het helpt om een zwangerschap in stand te houden. Het zou beschermen tegen de vrije zuurstofradicalen en is daardoor belangrijk voor een goede placentafunctie.

Door: Nationale Zorggids