Normal_minister_hugo_de_jonge_volksgezondheid_2

Minister de Jonge van Volksgezondheid wil dat er speciale bufferzones rondom abortusklinieken worden gerealiseerd om zo ongewenst zwangere vrouwen te beschermen. Demonstranten hebben een bittere en soms zelfs agressieve manier van demonstreren, in een poging de vrouw op andere gedachten te brengen. Door het stijgende aantal klachten moet de bufferzone landelijk worden gerealiseerd. Dit meldt RTL Nieuws.

In Roermond wordt al gebruikgemaakt van zo’n bufferzone. Dit houdt in dat de demonstranten op gepaste afstand worden gehouden. De minister vindt dat het recht op demonstreren nooit mag leiden tot intimidatie. Vrouwen die de moeilijke keuze hebben gemaakt om naar een abortuskliniek te gaan, hoeven zich niet te verantwoorden aan een groep boze tegenstanders, zo laat de minister weten. In de Tweede Kamer wordt binnenkort gesproken over het probleem met demonstranten bij de klinieken.

Demonstranten gaan harder optreden

De meeste klinieken hebben last van de demonstranten. Verschillende groepen staan op meerdere dagen per week voor de ingang in een poging om de vrouw af te laten zien van abortus. Zij roepen dat de vrouwen moordenaars zijn en dat zij spijt zullen krijgen van hun keuze. Ook worden foetussen getoond op posters. In het Algemeen Dagblad laat woordvoerder van Stirezo Pro-Life, Hugo Bos, weten dat zij niet akkoord gaan met een bufferzone. Zij willen juist harder gaan optreden wanneer die zones worden ingesteld.

Oordeel van de rechter

Of hen dat gaat lukken, is nog maar de vraag. Een rechter oordeelde eerder al dat de bufferzone in Roermond mag blijven. Demonstranten moeten aan de andere kant van de straat blijven, zodat de vrouwen in rust en privacy de kliniek kunnen betreden. Uiteindelijk is het de gemeente die gaat over de handhaving.

Door: Nationale Zorggids