Normal_gevangenis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: grote zorgen om de situatie in de jeugdzorg, een waarschuwing voor borstkankerpatienten om geen capsules met kurkuma te gebruiken en twee zeer kritische rapporten over de forensische zorg en hoe er met Michael P. is omgegaan. 

Maandag: ‘Hoge kosten apotheek voor pillenzakjes’

Apothekers rekenen hoge kosten voor de dienstverlening rondom de zogenoemde terhandstelling van medicijnen. Zorgverzekeraars hebben daar moeite mee en daarom gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekijken wat hier aan de hand is.

Voor sommige kwetsbare patiënten die meerdere pillen op een dag moeten slikken, zijn extra handelingen nodig rondom het samenstellen en verstrekken van de medicijnen. Apothekers gebruiken speciale zakjes waarin de dagelijkse hoeveelheid pillen worden gesorteerd. Hiervoor brengen apothekers extra kosten in rekening.

Dinsdag: Kinderombudsvrouw waarschuwt minister voor gevaarlijke situatie jeugdzorg

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer maakt zich grote zorgen om de huidige situatie in de jeugdzorg, waarin jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd-ggz en het passend onderwijs sluiten nog steeds onvoldoende op elkaar aan. Haar harde oordeel: het doel dat de Jeugdwet had moeten bereiken, is niet bereikt.

Woensdag: onderzoekers waarschuwen voor gebruik kurkuma bij borstkanker

Patiënten met hormoongevoelige borstkanker kunnen beter geen capsules met kurkuma slikken. De Aziatische specerij staat er om bekend bij sommige ziekten verlichten te bieden, maar bij bepaalde soorten kanker werkt het averechts. Het kan de werking van een veelgebruikt kankermedicijn verminderen.

Donderdag: grove en vele fouten bij behandeling Michael P.

Het grote nieuws donderdag was dat er in de forensische zorg flink wat fouten zijn gemaakt in de tijd dat Michael P. hieronder viel. Er is niet gekeken of zijn (plotse) vrijheden een gevaar voor de omgeving zouden opleveren, welke risico’s van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw een ernstig delict zou plegen. De gevangenis waar Michael P. zat zou forensische kliniek Fivoor niet hebben ingelicht over het zeden verleden van de moordenaar van Anne Faber.

Vrijdag: vaccin tegen meningokokken B voorlopig niet in vaccinatieprogramma

Na een tijdje over en weer discussiëren, heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de knoop doorgehakt: het vaccin tegen meningokokken type B komt voorlopig niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Mocht over een paar jaar de effectiviteit ervan beter bewezen zijn, dan wil hij het besluit wel heroverwegen.

Autismeweek 2019

Van zaterdag 30 maart tot en met zaterdag 6 april is de Autismeweek. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vraagt in die week aandacht voor werken met autisme. De Nationale Zorggids interviewde Thomas, een 32-jarige man met autisme, ict-expertisecentrum ITvitae voor mensen met autisme en hoogbegaafden en de NVA. Lees het hele interview hier.