Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Afgelopen oktober presenteerde het Máxima Medisch Centrum een symbolisch ontwerp van een kunstbaarmoeder. Prematuur geboren baby’s kunnen in deze baarmoeder langer in een veilige omgeving verblijven om zo hun overlevingskansen te vergroten. Lily Frank, professor filosofie en ethiek, zegt dat zo’n kunstmatige baarmoeder voor technische, medische én ethische uitdagingen staat. Uitdagingen die in de toekomst goed te overkomen zijn. Dit meldt NOS. 

“We kunnen naar het verleden kijken. We waren erg bezorgd over de effecten van ivf op kinderen. Maar dat is ook niet in die mate uitgekomen”, aldus Frank. Wel blijft de vraag: wat is het effect van een kunstbaarmoeder op het lichamelijk, maatschappelijk en psychisch welzijn van het kind.

De professor is niet bang voor kunstmatige zwangerschappen die in zijn geheel in de kunstmatige baarmoeder plaatsvinden. Ze denkt juist dat vrouwen hierdoor minder risico’s hoeven te nemen en meer op gelijk niveau met de man de zwangerschap kunnen doorstaan.

Wanneer de kunstbaarmoeder echt in gebruik kan worden genomen weet men niet. Dat is nu nog ver toekomstmuziek waar artsen zich nog niet op kunnen of willen richten.

Door: Nationale Zorggids