Normal_spermacellen_eicel

Langer levende spermacellen vergroten de kans op een gezond kindje, aldus Britse en Zweedse onderzoekers. Nakomelingen van sperma dat langer leefde voor een bevruchting zijn niet alleen gezonder, maar leven ook nog eens langer. Dit meldt NU.nl. 

De onderzoekers concluderen dit na uitgebreid onderzoek naar de zaadlozing van zebravismannetjes, maar is van zeer grote meerwaarde voor menselijke voortplantingstechnieken zoals ivf.

Bij iedere zaadlozing laat een man tot wel enkele miljoenen spermacellen los. Er zijn echter maar een paar die de kans krijgen op bevruchting van een eicel. Eerder dachten wetenschappers dat het niet uitmaakte hoe lang een spermacel leefde, maar nu durven de Britten en Zweden toch echt te concluderen dat langer levend sperma voor gezonder nageslacht zorgt.

“We hebben aangetoond dat er enorme verschillen zijn tussen spermacellen en hoe deze het nageslacht beïnvloeden. Het sperma varieert niet alleen in vorm en prestatie, maar ook in genetisch materiaal dat elke spermacel in zich draagt”, aldus hoofdonderzoeker Simone Immler. 

Door: Nationale Zorggids