Normal_vaccin_inenten

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. Voor de start van het zomerseizoen heeft het RIVM daarom het vaccinatieadvies mazelen aangepast. Bij reizen naar landen waar mazelen endemisch is en  landen waar grote langdurige uitbraken voorkomen wordt geadviseerd om kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden te vaccineren in plaats van de normale 14 maanden. Dit meldt RIVM. 

De grootste uitbraken vinden momenteel plaats in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Kleinere uitbraken worden gemeld in meerdere Europese landen, onder andere in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.

Mazelen in New York & Venezuela

In de Verenigde Staten is op dit moment een mazelenuitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Deze is gerelateerd aan een uitbraak onder dezelfde groepen in Londen en Israël. De situatie in Venezuela is nog steeds ernstig met grote aantallen mazelengevallen en uitbraken die zich uitstrekken tot over de grenzen met Brazilië, Colombia en Guyana.

Op basis van deze ontwikkelingen adviseert het RIVM om kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden te vaccineren, indien ouders van plan zijn om naar een land te gaan waar mazelen endemisch is en landen waar grote, langdurige uitbraken voorkomen.

Bij reizen naar Europese landen met lokale mazelenuitbraken en verblijf bij lokale bevolking kan een vervroegde BMR-vaccinatie overwogen worden. Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op camping of in hotel of resort is vervroegde vaccinatie niet nodig.

Bewijs van vaccinatie

Wie afreist naar New York en verblijft in gebieden of wijken waar mazelen heerst, kan vervroegde vaccinatie worden overwogen. Bij verblijf bij Joods orthodoxe families wordt vaccinatie vanaf zes maanden geadviseerd. Ook is het advies om een bewijs van vaccinatie mee te nemen bij verblijf in wijken waar vaccinatie verplicht is.

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van veertien maanden een BMR-vaccinatie. Op deze leeftijd is de langetermijnbescherming het best. Kinderen tussen de zes en veertien maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie kunnen een vervroegde vaccinatie krijgen. Deze moet altijd na de eerste verjaardag herhaald worden. 

Door: Nationale Zorggids