Normal_vaccineren_inenten_baby

Kinderopvangorganisatie Berend Botje weigert vanaf 1 juli kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen bof, mazelen en rode hond. Om de veiligheid van alle 3.000 kinderen te waarborgen, is besloten om kinderen te gaan weigeren als zij bewust niet gevaccineerd worden. Het verbod geldt niet voor kinderen die nog te jong zijn om via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt te worden. Naast 50 opvanglocaties voor kinderdagverblijven en naschoolse opvang in Noord-Holland geldt het weigeren ook voor 600 gastouder-locaties. Dit meldt RTL Nieuws.

Ouders en verzorgers zijn middels een brief op de hoogte gesteld van de invoering van deze regel. Officieel is de weigering volgens de wet nog verboden, maar Berend Botje wil de veiligheid van de kinderen waarborgen. In de wet staat dat kinderopvangorganisaties geen kinderen mogen discrimineren en geen onderscheid mogen maken bij het toelaten van nieuwe kinderen. Het is dan ook niet gek dat een aantal ouders boos reageerden op het nieuws. Ouders die bewust niet vaccineren, zogenoemde anti-vaxxers, zijn voor het versturen van de brief al geïnformeerd.

‘Veiligheid van kinderen gaat boven vrije keuze’

Het zou volgens Gaby Alberts, pedagogisch directeur bij Berend Botje, om ongeveer tien kinderen gaan die nu bewust niet zijn gevaccineerd. “Die ouders hebben aangegeven dat dat ook niet gaat veranderen. Zij vinden dat dat hun eigen keuze is.” En volgens Alberts hebben ze daar gelijk in, maar moeten zij als organisatie denken aan de veiligheid van alle kinderen die aan hen worden toevertrouwd. Zo zijn baby’s tot 14 maanden nog te jong om gevaccineerd te worden tegen mazelen, maar kunnen zij de ziekte wel oppikken in het dagverblijf als oudere kinderen bewust geen vaccinatie hebben gehad.

Uitbraak in Den Haag

De Tweede Kamer moet zich de komende tijd buigen over de wetsgeldigheid van het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door kinderopvangcentra. In oktober heeft D66 een wetsvoorstel ingediend die dit mogelijk maakt. Reden hiertoe was grote zorgen over de dalende vaccinatiegraad en de gevolgen hiervan voor kinderen op de opvang. Een recente uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag onderstreept de urgentie van de wet. Vier kinderen werden ziek, één van hen was zelf nog te jong om gevaccineerd te worden.

Door: Nationale Zorggids