Normal_vaccineren__spuit__injectie

Gisteren werd bekend dat kinderopvangorganisatie Berend Botje uit Noord-Holland vanaf 1 juli kinderen gaat weigeren die niet gevaccineerd zijn tegen bof, mazelen en rode hond (BMR). In Amsterdam en Groningen is er begrip voor deze maatregel, maar kinderopvangorganisaties daar zullen dit niet zo snel doen. Ze spreken over een schijnveiligheid. Dit melden Het Parool en RTV Noord.

In Amsterdam vinden vrijwel alle kinderopvanglocaties het belangrijk dat kinderen worden ingeënt. Hetzelfde geldt voor de twee grote kinderopvangorganisaties in de provincie Groningen, Kids2B en SKSG. Ze hebben dan ook zeker begrip voor het beleid van Berend Botje. Toch zullen de organisaties voorlopig geen kinderen weigeren die niet zijn ingeënt. Wel houden de organisaties de landelijke ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

De Groningse kinderopvangcentra willen zich aan de wet houden. Wel vragen ze, net als de Amsterdamse crèches, aan alle ouders of hun kind is ingeënt. Deze zijn echter niet verplicht dit te delen met de kinderopvang. In Amsterdam gaan de organisaties in gesprek met ouders als kinderen niet zijn ingeënt.

Kabinet weet het ook niet

In De Telegraaf zegt Alien Alberts van Berend Botje dat het vooral tijd is om iets te doen vanuit de politiek. “Ze praten er al zo lang over.” Maar ook het kabinet en de Raad van State weten niet of kinderen zonder vaccinaties geweigerd mogen worden. Volgens de Raad van State is niet expliciet in de wet opgenomen dat het niet mag. Echter kunnen andere wetten er toch toe leiden dat kinderen niet geweigerd mogen worden. Er zijn namelijk wel wetten waarin staat dat medische gegevens niet opgevraagd mogen worden en dat vaccinaties niet gecontroleerd mogen worden.

Schijnveiligheid

Zowel in Groningen als in Amsterdam wijst men erop dat het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen ook een soort van schijnzekerheid creëert. Kinderen kunnen ook ergens anders dan op de opvang een infectie oplopen, zoals in de speeltuin. Bovendien is de BMR-prik voor kinderen van 14 maanden en ouder. Jongere kinderen zijn dus nog niet gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond.

Door: Nationale Zorggids