Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: opnieuw ophef om situatie bij Fivoor, het zorgwekkende uitstroomprobleem in de zorg en de donorkinderen van Jan Karbaat eisen schadevergoeding.

Maandag: directeur PI Vught ondanks flinke fouten Michael P. bestuurder bij Fivoor

De gevangenis in Vught maakte onder zijn leiding flinke fouten bij de overplaatsing van Michael P. Erik Masthoff was directeur toen de moordenaar van Anne Faber werd overgeplaatst naar forensisch psychiatrische kliniek Fivoor. En sinds 1 maart 2019 is hij juist daar bestuurder.

Respectloos, zegt de familie Faber hierover. En politiek Den Haag is verbolgen over de nieuwe werkplek van Masthoff. PVV wil een fors debat hierover voeren met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en CDA wil actie van het kabinet.

Dinsdag: aandacht voor onzichtbare en chronische ziekte Astma op Wereld Astma Dag

Dinsdag 7 mei was het Wereld Astma Dag. De dag die in het teken staat van het vergroten van bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden van mensen met deze chronische ziekte. De campagne van het Longfonds dit jaar staat in het teken van een nieuwe ademtest voor peuters. Vervolgonderzoek moet de effectiviteit van de test bewijzen zodat vroegtijdig de diagnose astma gesteld kan worden en op latere leeftijd longschade voorkomen kan worden.

Woensdag: ‘De zorg heeft geen instroomprobleem, maar een zorgwekkend uitstroomprobleem’

“We hameren er al jaren op en nu lijkt het kwartje ook bij de overheid te vallen. De zorg heeft geen instroomprobleem, maar een zorgwekkend uitstroomprobleem. De oplossing is: honderd procent focus op goed werkgeverschap en personeelsbehoud.” Een interview met V&VN-directeur Sonja Kersen en Marleen van der Brugge van GGZ Delfland over de aanhoudende personeelstekorten in de zorg en de Dag van de Verpleging.

Donderdag: vrouwen kunnen NIPT blijven gebruiken tot 2023

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) blijft zeker nog tot 2023 beschikbaar voor zwangere vrouwen die willen weten of hun ongeboren baby een bepaald syndroom heeft. De NIPT wordt nu twee jaar aangeboden, maar er is vooraf niet gezegd hoe lang deze beschikbaar zou blijven. Om beter onderzoek te kunnen doen naar de NIPt, is verlenging tot 2023 noodzakelijk zodat meer vrouwen gebruik kunnen maken van de test.

Vrijdag: donorkinderen Karbaat eisen schadevergoeding

Ruim vijftig kinderen die zijn verwerkt met zaad uit de kliniek van fertiliteitsarts Jan Karbaat stappen naar de rechter om een schadevergoeding te eisen van de nabestaanden van de omstreden arts. De kinderen verwijten Karbaat onder meer dat de screening op erfelijke afwijkingen bij donorvaders tekortschoot. Zeventien van de kinderen zeggen hierdoor onder meer autisme en adhd te hebben. 

Door: Nationale Zorggids