Normal_moeder_baby

De nieuwe docuserie van Louis Theroux is vanavond voor het eerst te zien op BBC 2. In de nieuwe serie Mothers on the edge spreekt de documentairemaker met een groep jonge moeders die na de zwangerschap te maken kregen met een postnatale depressie of psychose. Dit meldt Famme.nl. 

Theroux bezoekt vrouwen in klinieken in Londen en Hampshire waar zij samen met hun jonge kindje tijdelijk wonen. Ze hebben last van een postnatale depressie, postnatale psychose of andere mentale problemen. Eén moeder die hij hierover spreekt was zo vermoeid, zo gestrest en had zo’n last van hormoonschommelingen dat ze wegliep maar zich dat niet kon herinneren. Andere vrouwen die Theroux spreekt kunnen niet van hun pasgeboren kindje houden, zijn suïcidaal of hebben onverwerkte trauma’s die plotseling na hun zwangerschap naar boven komen drijven.

Meer aandacht voor mentale problemen moeders

Naast moeders, spreekt de documentairemaker ook met artsen en wetenschappers die aandacht vragen voor het probleem. Vrouwen die tijdens de zwangerschap extreem vermoeid zijn en veel last hebben van hormoonschommelingen kunnen daar na hun zwangerschap grote problemen door ervaren. Als het aan de artsen en wetenschappers ligt, wordt het geestelijke welzijn van deze moeders serieus genomen.

In 2016 maakte Nederlandse documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans de docu ‘Roze Wolk’. Zij kwam zelf oog in oog met een zwarte wolk en wilde aandacht vragen voor een postnatale depressie. Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen die hiermee kampt, vindt het moeilijk om erover te praten. Ongeveer één op de acht vrouwen ontwikkelt deze vorm van depressie. 'Roze Wolk' is hier terug te kijken

Door: Nationale Zorggids