Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Door een prematuur geboren kindje met voeding de juiste balans tussen energie en eiwitten te geven, kan de vroege groei en betere lichaamssamenstelling gestimuleerd worden. Kinderarts in opleiding Charlotte Ruys deed hier binnen het Amsterdam UMC onderzoek naar, meldt het ziekenhuis.

Ruys zag het effect van voeding bij kinderen van zes maanden. Dit effect was na 8 jaar niet meer zichtbaar, maar het vermoeden is dat dat niet aan het voedsel ligt maar aan de kleine onderzoeksgroep.

“Wellicht kan het vroege effect wel bijdragen aan het verbeteren van de cognitieve en motorische ontwikkeling en het verkleinen van het risico op onder andere diabetes en hart- en vaatziekten”, aldus de kinderarts in opleiding.

11.000 vroeggeborenen per jaar

Een kind is te vroeg geboren als hij voor de 37ste week van de zwangerschap ter wereld komt. Dit zijn er ieder jaar zo’n elfduizend. Een paar duizend komen al voor de 32ste week en behoeven veel aandacht voor hun gezondheid en kwaliteit van leven. Veel te vroeg geboren kinderen hebben last van problemen. Soms gaat het om slechte groei, hersenbloedingen of infecties andere keren gaat het om hart- en vaatziekten, ontwikkelingsachterstanden en een verhoogd risico op overgewicht.

Risico op problemen verkleinen

Door het kindje vroegtijdig van de juiste voeding te voorzien, kan het risico op een aantal van deze problemen worden verkleinen. Voeding met veel eiwit stimuleert niet alleen groei, maar ook hersenontwikkeling en een gezondere lichaamssamenstelling.

Door: Nationale Zorggids