Normal_pesticiden

Pesticiden kunnen zeer schadelijk zijn voor ongeboren en pasgeboren baby’s. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat blootstelling hieraan de kans op autisme vergroot. Belangrijke kanttekening is wel dat het om een statistische relatie gaat en dat er nog geen direct bewijs is voor de ontwikkeling van autisme door pesticiden. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Ook Nederlandse kinderarts Pieter Sauer meent dat er een relatie is tussen pesticiden en autisme. “Er zijn studies die aanwijzingen geven dat ze bijdragen tot het ontstaan van autisme. Het wil niet zeggen dat het autisme geeft, maar het draagt wel bij tot het ontstaan van autisme”, benadrukt hij.

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van autisme zijn onder meer diabetes bij de moeder, de leeftijd van de vader, een actief immuunsysteem van de moeder, vitamine D-tekorten en het medicijn Valproaete dat epileptische aanvallen moet tegengaan. Als dit middel geslikt wordt tijdens de zwangerschap, speelt dit mogelijk een rol bij de ontwikkeling van autisme.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) spoort de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw aan om ook in Nederland uit te zoeken wat pesticiden betekenen voor onze gezondheid.

Door: Nationale Zorggids