Normal_echo_zwangerschap_zwanger

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: meer duidelijkheid over toekomst 13 wekenecho, 100 worden zonder dementie en burn-out als beroepsziekte.

Maandag: onderzoek 13 wekenecho pas eind 2020

Een onderzoek naar de invoering van de 13 wekenecho voor zwangere vrouwen kan op zijn vroegst eind 2020 beginnen. De echo is bedoeld om ernstige afwijkingen bij de foetus op te sporen. Dat gebeurt nu bij de 20 wekenecho. Door deze te vervroegen kunnen veel van de zeer ernstige afwijkingen eerder op te sporen zijn.

Dinsdag: genetische mutatie verhoogt kans om 100 te worden zonder dementie

Het Amsterdam UMC heeft een belangrijke mutatie in een gen ontdekt dat tegen verschillende vormen van dementie beschermt. Dragers van deze mutatie in het PLCG2-gen hebben een sterk verhoogde kans om 100 jaar te worden zónder dementie. De onderzoekers hopen uiteindelijk het effect van de erfelijke mutatie in het gen te kunnen nabootsen met een medicijn, zodat iedereen straks bij het ouder worden is beschermd tegen deze ziektes.

Woensdag: WHO erkent burn-out officieel als beroepsziekte

Burn-out is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Het gevoel van burn-out komt voort uit chronische stress op de werkplek, die onder andere kan leiden tot een negatieve houding ten opzichte van het werk en lagere prestaties.

Donderdag: Hemelvaart!

Vrijdag: hele terrein kankerziekenhuis AVL rookvrij

Het hele terrein van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is sinds vrijdag rookvrij. In de gebouwen en voor de deur was het roken al verboden, daar wordt nu het volledige buitenterrein aan toegevoegd. 

Door: Nationale Zorggids