Normal_spermadonor

Door spermadonoren met terugwerkende kracht anoniem te maken, handelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in strijd met de wet. De Jonge heeft eind vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt met spermabanken waardoor donoren die voor 2004 niet anoniem waren dit alsnog wel kunnen worden. Dit meldt Skipr.

Een wet uit 2004 moest ervoor zorgen dat mannen niet meer anoniem hun zaad konden doneren. Nu blijkt dat donoren die voor 2004 als 'bekend' geregistreerd stonden, er alsnog voor kunnen kiezen om anoniem te blijven. Daardoor krijgen donorkinderen ineens niet meer de kans om de naam van de donor te weten te krijgen.

Dit tot groot ongenoegen van Stichting Donorkind. "Klinieken zijn niet zo voor bekendheid, en minister De Jonge van Volksgezondheid vindt volgens ons ook dat een donor altijd anoniem moet kunnen zijn als hij dat wil. Maar die wet uit 2004 is heel duidelijk: geen anonimiteit meer."

De werkafspraken die klinieken met het ministerie hebben gemaakt, blijken niet te mogen. Regels worden hiermee overtreden. De commissie die hiernaar onderzoek deed heeft minister De Jonge aangewezen als verantwoordelijk om bekende donoren ervan op te hoogte te stellen dat zij niet terug de anonimiteit in kunnen. 

Door: Nationale Zorggids