Normal_zwanger7

Leerkrachten die zwanger zijn, mogen hun vakantiedagen die zij tijdens hun verlof hebben, compenseren. Dat heeft de kartonrechter besloten. Eerder werd al gesteld dat de zomervakantie tijdens zwangerschaps- en kraamverlof gecompenseerd moet worden, maar over andere vakanties was nog onduidelijkheid. Wanneer een leerkracht verlof heeft, kunnen de vakantiedagen niet opgenomen worden. Deze moeten daarom op een ander moment gecompenseerd worden. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De AOb en Koninklijke Vereniging Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) spanden de zaak aan bij de kartonrechter. “Ons standpunt is in ieder geval dat er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen compensatie in de zomervakantie en compensatie in de andere vakanties”, aldus advocaat Joost Aarts. Bovendien is het zo dat uit Europese jurisprudentie al blijkt dat verlof niet met welke andere vakantie dan ook mag samenvallen.

Per saldo niet minder vrije dagen

Nu worden leerkrachten met zwangerschaps- of kraamverlof benadeeld in het aantal vrije dagen dat zij per jaar hebben. Omdat zij immers al vrij zijn in de vakantie, missen zij wettelijke vakantiedagen. Leerkrachten hebben recht op zowel verlof als vakantiedagen. Daar is de rechter het mee eens.  Die stelt dat zwangere werkneemsters per saldo niet minder vrije dagen mogen overhouden dan collega’s die niet zwanger zijn.

De uitspraak van de kartonrechter kan nog worden aangevochten door werkgevers. Echter wordt geadviseerd dat zwangere vrouwen op grond van de uitspraak van de kartonrechter hun werknemer vragen om hun verlof in vakanties te compenseren.

Door: Nationale Zorggids