Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Kleine knoopcelbatterijen zitten in veel producten in en om het huis. En zijn soms makkelijk te vinden door (zeer) jonge kinderen. En dat is een probleem, want kinderen kunnen deze kleine, en soms levensgevaarlijke, batterijen inslikken. Komt dit batterijtje in de maag of darmen, dan komt het meestal wel goed. Maar als een batterij in de slokdarm terechtkomt, kan dit ernstige gevolgen hebben, zegt kinderarts-MLD Angelika Kindermann tegen NRC. Dit meldt de krant.

Knoopcelbatterijen die in de slokdarm terechtkomen zullen daar binnen enkele uren een gat in branden. Na een kleine rondgang van Kindermann onder andere kinderartsen kon zij concluderen dat nooit onderzoek is gedaan naar het aantal Nederlandse kinderen dat dergelijke lithiumbatterijen doorslikt en wat de gevolgen daarvan zijn. Arts-onderzoeker Hilde Krom nam die taak daarom op zich.

Meer complicaties

Krom baseerde zich in de eerste instantie op een grote Amerikaanse studie waaruit blijkt dat er steeds meer complicaties als gevolg van het inslikken van lithiumbattterijen te zien zijn. “Dat komt waarschijnlijk door een toename van gebruik van lithiumbatterijen met groter risico op complicaties.” Het Nederlandse onderzoek is inmiddels sinds anderhalf jaar in volle gang en duurt nog eens anderhalf jaar. Artsen die kinderen tegenkomen die een batterij hebben ingeslikt worden gevraagd om hiervan een melding te maken en daarbij meteen te vermelden of er complicaties optreden. Vooralsnog ontvangt ze maandelijks ongeveer vijf meldingen.

Wat al wel duidelijk is, is dat als de batterij in de maag komt er geen spoedeisende hulp aan te pas hoeft te komen. Zit de batterij na twee weken nog in de maag, dan moet deze er wel uitgehaald worden. Zit de batterij in de dunne of dikke darm, dan zal de batterij snel zelf naar buiten komen. 

Door: Nationale Zorggids