Normal_kinderopvang__peuter

Het kabinet heeft besloten om het niet mogelijk te maken om meer dan twee wettelijke ouders te laten registreren voor een kind. Bij meeroudergezinnen, waar bijvoorbeeld een draagmoeder het kind draagt voor een homostel, zijn er in de praktijk drie ouders in beeld. Doordat het kabinet weigert meer dan twee ouders toe te staan, zullen niet alle ouders een wettelijke relatie met het kind hebben. Dit kan tot problemen leiden wanneer één van de twee komt te overlijden of wanneer er zware medische keuzes gemaakt moeten worden. Dit meldt RTL Nieuws.

Meeroudergezinnen komen in de praktijk problemen tegen wanneer niet alle betrokken partners zich als wettelijke ouder van het kind mogen laten registreren. Schoolcijfers mogen bijvoorbeeld alleen met ouders gedeeld worden, en ook in de zorg is het enkel aan de wettelijke ouders om keuzes te maken over de gezondheid van hun kind. Bij draagmoederschap is de vrouw altijd de wettelijke moeder, ook als zij het kind bij de vader en diens partner wil laten opvoeden. De tweede partner in dit verhaal heeft geen enkel gezag over het kind en kan voor de wet ook geen aanspraak maken op bepaalde regels.

Biologische vader heeft geen rechten

Ook met reizen spelen er problemen wanneer niet alle betrokken ouders ook wettelijk geregistreerd zijn. Nevlynn van der Bas doet zijn verhaal bij RTL Nieuws. Hij heeft samen met zijn jeugdvriendin een kind gekregen, via draagmoederschap. Om ook zijn man Christaan te betrekken in het gezin, is Christiaan op papier de wettelijk erkende vader, ondanks dat Nevlynn de biologische vader is. Mocht hij met zijn dochter op reis willen, heeft hij een verklaring van beide ouders nodig. Dat hij zelf buiten spel blijft staan, vindt hij niet eerlijk. “Zij is nu geen familie van mij en zal dat dus ook nooit worden”, aldus de vader.

Belangrijkste pijnpunt

Bij het erfrecht kan dit problemen geven en als beide wettelijke ouders komen te overlijden, heeft hij geen gezag over zijn eigen kind. Belangenorganisatie COC en Meer dan Gewenst spreken dan ook van mislukte poging om een oplossing te vinden voor wettelijk meerouderschap. Partners van de wettelijke ouders krijgen voortaan deelgezag, waardoor zij slechts voor een gedeelte gezag hebben. Bijvoorbeeld om naar de huisarts te gaan of schoolresultaten te bespreken. Het ontbreken van erkenning voor alle betrokken partijen is het “ belangrijkste pijnpunt”. Meeroudergezinnen kunnen bestaan uit twee homoseksuele mannen en een draagmoeder, maar ook uit andere samenstellingen.

Door: Nationale Zorggids