Normal_zwanger_zwangerschap_1

De organisatie van Moeders voor Moeders stopt tijdelijk met het inzamelen van urine van zwangere vrouwen omdat er geen ruimte meer is in de opslagplaats in Oss. De urine wordt vrijwillig verzameld onder zwangere vrouwen om het hormoon HCG hieruit te kunnen gebruiken voor vruchtbaarheidsbehandelingen. De tijdelijke stop houdt niet in dat het programma helemaal stopt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Wanneer een vrouw zwanger is, zit het hormoon HCG in haar urine. Door deze hieruit te filteren en vervolgens te gebruiken, kunnen vruchtbaarheidsmedicijnen worden gemaakt die andere stellen kunnen helpen om zwanger te worden. Het is momenteel zo dat er niet genoeg opslagruimte beschikbaar is voor deze urine. De organisatie is al bijna negentig jaar urine aan het inzamelen.

Blauw kratje bij de voordeur

De zomerstop komt doordat er minder vraag is naar het hormoon, terwijl er wel evenveel wordt ingezameld. Het gaat jaarlijks om zo’n miljoen liter urine. Iedere week zet de deelnemende vrouw een blauw kratje bij de deur met hierin haar opgevangen urine. Deze wordt discreet opgehaald. Echter is Moeders voor Moeders al zo lang een begrip, dat een vroege zwangerschap toch ontdekt kan worden door buren, omdat het kratje voor andere vrouwen herkenbaar kan zijn.

Synthetische variant

Tegenwoordig is er ook een synthetische vorm van HCG verkrijgbaar. Het is waarschijnlijk een reden voor de afnemende vraag naar urine met HCG. Ook kwam enkele jaren geleden kritiek op de werkwijze van Moeders voor Moeders. Deelnemende vrouwen dachten dat het een liefdadigheidsinstelling was, maar het gaat om een commercieel proces. De ingezamelde HCG wordt door farmaceut Aspen, waar Moeders voor Moeders deel van uit maakt, doorverkocht aan andere fabrikanten van medicijnen. Er worden wel vruchtbaarheidsmedicijnen mee gemaakt, maar voor zwangere vrouwen was onduidelijk dat hun bijdrage werd doorverkocht.

Door: Nationale Zorggids