Normal_bevalling

Bevallen onder hypnose, ofwel hypnobirthing, moet de angst voor ondraaglijke pijn tijdens de geboorte weghalen. Zwangere vrouwen kunnen dit zichzelf aanleren door een training te volgen: door ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen, kan een vrouw zichzelf in een staat van trance brengen. Nederland en België tellen samen ongeveer zeventig docenten die dit aan vrouwen mogen leren. Dit meldt NU.nl. 

De training bestaat uit vijf lessen waarin zij ontspanningsoefeningen leren en zichzelf zo kunnen hypnotiseren. Hun staat van bewustzijn is gelijkend aan die van een persoon die bijna in slaap valt. Stress en pijn maken plaats voor endorfine.

Controle verliezen

“Als vrouwen angstig en gespannen zijn, gaat het systeem op slot. Bij dieren stopt het geboorteproces als de moeder te angstig is, want het is dan niet veilig voor het kind om geboren te worden. Zo werkt het ook bij mensen. Spieren verkrampen, de pijn wordt erger, en soms moet er worden ingegrepen en verliest de moeder de controle over de geboorte”, legt Petra Lomartire van HypnoBirthing Vereniging Nederland en België uit aan NU.nl. Vrouwen vinden het vooral moeilijk en doodeng om die controle te verliezen en achteraf kunnen ze daar een trauma aan overhouden.

Marie Mongan

Van oorsprong is hypnobirthing bedoeld om een pijnloze bevalling te ervaren. Zo hadden bedenkster Marie Mongan en haar hypnobirthers dat voor ogen. Voor veel Nederlandse hypnotherapeuten gaat dat te ver en is het vooral de bedoeling om zo min mogelijk pijn en stress te ervaren. 

Door: Nationale Zorggids