Normal_baby_ziekenhuis_geboorte_pasgeboren

Sinds de sluiting van het geboortecentrum in Woerden, baalt menig Woerdenaar van de afwijkende geboorteplaats op de geboorteakte van een pasgeboren kind. Onlangs probeerde iemand Woerden als geboorteplaats op de akte vermeld te krijgen, terwij dit kindje in Utrecht geboren was. Doet een Woerdenaar nu geboorte-aangifte, dan is daar een bewijs van een verloskundige voor nodig. Dit meldt In de buurt. 

De sluiting van het geboortecentrum van het Hofpoort Ziekenhuis in 2018 heeft geleid tot een afname van het aantal geboortes in die gemeente. Waar er in 2017 nog 1.481 geboortes werden geregistreerd, waren dat een jaar later slechts nog 126. In 2019 zijn er tot nu toe 41 baby’s die Woerden op de geboorteakte hebben staan.

Baby’s die in een andere gemeente dan Woerden worden geboren, krijgen die plaats op hun akte. Baby’s die via een thuisbevalling wél in Woerden worden geboren kunnen in het gemeentehuis daar aangifte doen van geboorte. Ouders hadden voorheen enkel een identiteitsbewijs nodig om deze aangifte te kunnen doen, maar sinds kort moeten ze ook en bewijs van de verloskundige overhandigen. 

Door: Nationale Zorggids