Normal_echo_zwanger

In 2019 is het risico om besmet te raken met het zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben sterk afgenomen. Het RIVM raad het zwangere vrouwen niet langer af om naar deze gebieden af te reizen. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Dit meldt RIVM. 

Het zikavirus wordt verspreid in (sub)tropische gebieden door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt van nature niet voor in Nederland. Zikakoorts verloopt meestal vrij mild en de meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bij 6 procent van de ongeboren kinderen van een moeder met zika komen aangeboren neurologische afwijken zoals microcefalie voor. Ook kan na de infectie het syndroom van Guillain-Barré ontstaan.

Daarom blijft afreizen naar Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben risicovol voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens. Het is verstandig om voor vertrek de afweging te maken om wel of niet op reis te gaan en deze afweging te bespreken met een reizigerskliniek of behandelend arts.

In 2015 en 2016 was in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied een zeer grote uitbraak van het zikavirus. In 2019 is deze grote uitbraak vrijwel over. Daarmee is het risico om besmet te worden door het zikavirus sterk afgenomen. 

Door: Nationale Zorggids