Normal_vaccineren_inenten_baby

De VVD in Zwolle wil dat ouders verplicht worden om hun kinderen te laten vaccineren voordat zij op de kinderopvang beginnen. De Zwolse partij snapt niet dat de gemeente geen aansluiting zoekt bij het landelijk onderzoek naar verplichte vaccinatie van kinderen op de opvang. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Ook in Zwolle zou meer vaccinatievoorlichting gegeven moeten worden aan ouders en is een actieplan nodig om de vaccinatiegraad te verbeteren. Want ook in deze gemeente ligt die onder de norm van 95 procent. “En in enkele omliggende gemeenten zijn de percentages helaas nog lager. Ook ouders uit Zwartewaterland en Staphorst maken gebruik van de opvang in Zwolle. Daar moeten we rekening mee houden”, zegt raadslid Johran Willegers van de VVD.

Het raadslid snapt dat gemeenten niet volledig kunnen beïnvloeden wat er op het vlak van vaccineren van kinderen op de opvang gebeurt en hoopt daarom het gesprek te kunnen aangaan met kinderopvangorganisaties en andere betrokkenen, zoals vertegenwoordigers van kerken.

Actieplannen in andere gemeenten

In onder meer Veenendaal, Den Haag en Barneveld zijn gemeenteraden al aan de slag gegaan met het verbeteren van de vaccinatiegraad. De gemeente in Veenendaal heeft een actieplan gemaakt om de vaccinatiegraad te verhogen. Het idee is om in gesprek te gaan met de gebruikelijke én niet-gebruikelijke partijen (zoals ambtenaren op het gemeentehuis) en goede informatievoorziening en voorlichting door zorgprofessionals. De gemeente Den Haag komt na de zomer met een aanvalsplan dat onder andere bestaat uit een campagne en het toegankelijker maken van het halen van een prikje. Verder moeten er mobiele vaccinatieteams de stad in. 

Door: Nationale Zorggids