Normal_baby_couveuze_geboorte

Elk jaar worden er bijna 15 miljoen baby’s te vroeg geboren die zorg nodig hebben op een neonatale intensive care unit (NICU). Moderne NICU’s hebben enorme vooruitgang geboekt wat betreft de toepassing van technologie. Toch valt er nog steeds veel te doen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en comfort. Rohan Joshi, promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelde in samenwerking met Máxima MC algoritmen om beter de prioriteit vast te stellen in het grote aantal alarmmeldingen op NICU’s. Dit meldt Máxima MC. 

Vroeg geboren baby’s zijn bijzondere patiënten die unieke zorg nodig hebben. Sommige baby’s worden geboren na slechts zes maanden, wegen niet meer dan 500 gram en hebben ernstig onderontwikkelde organen. Deze baby’s liggen een aantal weken of zelfs maanden op neonatale intensive care units (NICU) in couveuses in een warmtegereguleerde omgeving. In de couveuses worden de onvoldoende ontwikkelde longen van de baby’s ondersteund met ventilatoren en wordt de ademhaling, samen met andere vitale functies, constant gemonitord zodat artsen tijdig gealarmeerd kunnen worden in geval van nood.

Alarmmoeheid

Op een moderne NICU kan het alarm wel een paar honderd keer per dag afgaan. De overgrote meerderheid van deze alarmmeldingen vereist geen medisch ingrijpen, wat resulteert in een fenomeen dat bekend staat als ‘alarmmoeheid’. Alarmmoeheid kan. ertoe leiden dat medisch personeel minder alert reageert op mogelijk belangrijke alarmmeldingen, waardoor de veiligheid van baby’s in gevaar komt.

Alarmmeldingne terugbrengen 

Joshi ontwikkelde verschillende strategieën waarmee het grote aantal alarmmeldingen opeen NICU kan worden teruggebracht en medisch ingrijpen bij de overgebleven alarmmeldingen mogelijk blijft. Joshi analyseerde monitorsignalen van patiënten en vond manieren om de minder ernstige alarmmeldingen bij een laag hartritme en laag zuurstofgehalte te elimineren, terwijl de kritieke meldingen juist eerder afgaan.
Door het totaal aantal alarmmeldingen terug te dringen en een groot aantal kritische alarmmeldingen tot zo’n 20 seconden eerder te laten afgaan, kan alarmmoeheid drastisch worden teruggebracht en kan medisch personeel tijdig reageren in kritische gevallen.

Huid-op-huid contact 

Ook ontwierp Joshi algoritmen die de voordelen van huid-op-huid contact tussen vroeg geboren baby’s en hun ouders in kaart brengen. Tenslotte implementeerde hij een contactloze sensor die de ademhaling en bewegingen van vroeg geboren baby’s kan monitoren en het risico op ernstige infecties kan voorspellen. 

Door: Nationale Zorggids