Normal_baby_couveuze_geboorte

Bescherm de verpakkingen en toedieningssets van parenterale voeding (PV)  tegen licht, zo luidt het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Bescherming is nog bij PV die wordt gebruikt bij kinderen jonger dan 2 jaar en in het bijzonder bij prematuur geboren kinderen. Deze aanbeveling geldt met name voor PV met vitaminen en/of sporenelementen, maar ook voor PV met aminozuren en/of lipiden. Dit meldt CBG. 

Bij PV worden de voedingsstoffen via een katheter in de bloedbaan gebracht. PV wordt onder andere gebruikt bij (prematuur) pasgeboren kinderen wanneer voeding via de mond of sondevoeding niet mogelijk is of ontoereikend is.

Uit laboratoriumonderzoek en klinische onderzoeken blijkt dat blootstelling van PV aan licht de vorming van peroxiden en andere afbraakproducten versnelt. Deze afbraakproducten kunnen zorgen voor ernstige bijwerkingen. Prematuur geboren kinderen zijn hier het meest vatbaar voor. Zij hebben een verminderde afweer en een hoger risico op oxidatieve stress, zwak immuunsysteem en ontstekingsreacties. De productinformatie (SmPC), bijsluiter en etikettering van de betreffende producten worden bijgewerkt.

Brief met risico-informatie

De handelsvergunninghouders hebben een brief over dit onderwerp verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar ziekenhuisapothekers, kinderartsen, neonatologen, kinderintensivisten, en verpleegkundigen kindergeneeskunde/ kinder-IC/ neonatologie, inclusief alle genoemde zorgverleners in opleiding.

Door: Nationale Zorggids