Normal_roken_asbak_sigaret

Baby’s en kinderen worden nog altijd regelmatig blootgesteld aan passief roken. Dit houdt in dat zij zich in dezelfde ruimte bevinden als iemand die rookt. Zij krijgen hierdoor ook rook in hun longen, wat acute en langdurige gevolgen kan hebben. Ouders worden daarom nogmaals opgeroepen om te stoppen met roken tijdens Heel Holland Stopt. Dit meldt RTL Nieuws.

Vooral voor jonge baby’s is het meeroken zeer schadelijk. Dit komt doordat hun longen en ademhalingssysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Ouders die tijdens of na de zwangerschap roken, verdubbelen daarmee de kans op wiegendood bij hun baby. Ook hebben kinderen die veel meeroken een hogere kans op longkanker, COPD en emfyseem. Van de kinderen onder de één jaar heeft ongeveer de helft te maken met passief roken. Onder kinderen onder de vier jaar is dat één op de drie.

Kleine schedels en longen

Moeders die tijdens hun zwangerschap blijven roken, creëren zo ook problemen voor hun nog ongeboren kind. Zo is het geboortegewicht veelal lager, is de schedelomtrek kleiner en hebben ze kleinere longen. Ook is de kans op een miskraam verhoogd. Toch blijft ongeveer 20 procent van de moeders roken tijdens de zwangerschap.

Verslechterde longfuncties

Op de korte termijn kunnen kinderen kortademig worden, piepen, hoesten en traanogen krijgen. Op de lange termijn wordt passief roken gelinkt aan nare gezondheidsproblemen. Zo kunnen kinderen astma krijgen, chronische middenoorontsteking, een verslechterde longfunctie en meer infecties. Wanneer lichamelijke schade is ontstaan bij het kind door sigarettenrook, is dat vaak niet terug te draaien. Daarom is de beste keuze voor mannen en vrouwen om al voor de zwangerschap te stoppen met roken.

Ook oppas, vriendjes en familie tellen mee

Ouders worden opgeroepen om hun kinderen niet passief mee te laten roken. Daarbij is het belangrijk om er voor te zorgen dat kinderen niet in dezelfde ruimte zijn als er wordt gerookt, bijvoorbeeld in de auto. Ook zou niemand meer in huis moeten roken en kan bezoek gevraagd worden om buiten te roken of te wachten tot na hun bezoek. Wanneer het kind uit spelen gaat, bij de oppas is of bij familieleden, zou ook hen gevraagd moeten worden om niet te roken in het bijzijn van het kind.

Door: Nationale Zorggids